Gebruik van een personenwerkbak in een hijskraan

Geplaatst in: Nieuws, door: Roland op 7 januari 2019 13:40

Tijdens een VCA cursus worden nogal wat vragen gesteld natuurlijk. Een vraag die met regelmaat terugkeert is: Vanaf welke windkracht mag een personenwerkbak in de kraan niet meer gebruikt worden? Dit is een onderdeel dat niet specifiek benoemd wordt in de VCA eind- en toetstermen en dus ook niet is opgenomen in onze VCA cursus. Maar omdat deze vraag regelmatig gesteld wordt willen wij langs deze weg toch die aanvullende info verstrekken.

Een personenwerkbak mag boven windkracht 6 niet meer gebruikt worden. Zoals het in de richtlijn voor de personenwerkbakken (Werkinstructie Vereniging voor Verticaal Transport) staat is dat boven een windkracht van 13,8 m/s en dat staat gelijk aan boven windkracht 6. Dit is echter de regel gericht op de personenwerkbak zelf. Aanvullend is er ook nog een andere regel. Namelijk één die betrekking heeft op de bewuste kraan waarmee gehesen wordt.

In de handleiding van de kraan staat beschreven vanaf welke windkracht deze niet meer gebruikt mag worden. Het zou in uitzonderlijke gevallen dus voor kunnen komen dat een kraan met een personenwerkbak in de haak boven windkracht 5 niet meer gebruikt mag worden als dit op deze manier beschreven staat in de handleiding van de kraan.

Een aantal andere regels die gelden voor het gebruik van een personenwerkbak in een hijskraan maar die niet in de VCA cursus benoemd worden zijn;

  • De belasting van een mobiele hijskraan en die van het gebruikte hijsgereedschap met de volbelaste werkbak aan de haak mag in de ongunstigste situatie niet meer bedragen dan 25% van de toelaatbare werklast (bedrijfslast volgens de hijstabel van de hijskraan) en 25% van de toelaatbare werklast van het hijsgereedschap.
  • Er wordt niet gereden met de kraan indien een bemande werkbak op hoogte hangt aan de kraan
  • De machinist verricht indien een bemande werkbak aan zijn kraan hangt, geen andere werkzaamheden en blijft in de kraancabine aanwezig.
  • Ook is het zo dat een personenwerkbak hangende aan een kraan alleen in uitzonderingsgevallen gebruikt mag worden. Een hijs- of hefwerktuig mag namelijk volgens de machinerichtlijn niet gebruikt worden voor het vervoer van personen. Voorwaarden voor deze uitzonderingen zijn:
  • Vindt maar enkele keren per jaar plaats
  • Duurt niet langer dan 4 uur
  • Vindt plaats op moeilijk bereikbare plekken
  • Andere meer geëigende middelen zijn gevaarlijker om te gebruiken of het gebruik hiervan kan redelijkerwijs niet van u worden gevraagd.

Tijdens een cursusdag is het van belang dat we niet teveel extra info verstrekken die niet in het examen gevraagd kan gaan worden. Echter wanneer een vraag gesteld wordt zal deze natuurlijk beantwoord worden, zo nodig met de toelichting dat het geen info is die voor het examen noodzakelijk is. Dus: Vragen staat vrij, ook tijdens de VCA cursusdag.

Benieuwd naar de opzet van onze klassikale en online VCA cursussen? Klik dan hier.